Na Jakubáku budú kvitnúť nielen čerešne

Dobrý trh je zelený, prírodný, tak trochu remeselný, nabáda k zastaveniu sa pri zaujímavom programe a pri stretnutiach s priateľmi a známymi. Už túto sobotu - 23. apríla sa celé Jakubovo námestie už štvrtýkrát zaplní predajcami, pestrým programom a návštevníkmi! Trh je špeciálny spoluprácou s organizáciou SlowFood Pressburg, dôrazom na kvalitné potraviny, jedlo a výrobky  predávané priamo ich výrobcami.


Dobrý trh na Jakubovom námestí sľubuje viacero noviniek a zlepšení. Jeho charakter ovplyvňuje samotné miesto – námestie s parkom, množstvom zelene a detským ihriskom. „Dobrý trh na Jakubáku je viac o prírode a životnom prostredí, o remeselných a ručných výrobkoch. Najdôležitejšiu úlohu tu však hrá jedlo a výrobky, ktoré si kúpite priamo od výrobcov, “ zhŕňa podstatu prvého tohtoročného Dobrého trhu jedna z jej organizátorov Illah Van Oijen. „Záujem zo strany predajcov bol tento rok mimoriadny, prihlásilo sa ich viac ako 200, preto sme trh rozšírili na celé námestie,“ dopĺňa.

Viac predajcov kvalitných a lokálnych potravín

Každý Dobrý trh má iný charakter a zameranie, ale predstavuje vždy to najlepšie a najkvalitnejšie, s čím sa môžete stretnúť. Nejde pritom len o potraviny, ale aj o ručne vyrobené či dizajnové produkty alebo malé knižné vydavateľstvá. „Pri výrobkoch, či už potravinových alebo napríklad pri oblečení, nás vždy zaujíma z čoho sú vyrobené, aký je pôvod surovín. Pri výbere produktov ako čokoláda, káva preferujeme predajcov, ktorí sami cestujú za svojimi dodávateľmi alebo si pražia kávu či sami vyberajú čaj. Preferujeme skôr menšie firmy, priestor dávame aj začínajúcim značkám, u ktorých cítime potenciál ďalšieho rozvoja a schopnosť fungovať profesionálne, dlhodobo a udržateľne,“ približuje spôsob výberu predajcov Illah.

DOBRY_TRH_NA_JAKUBAKU_foto_Boris_Nemeth_038_web.jpg

Dôraz na kvalitné potraviny

Dobrý trh na Jakubovom námestí je pripravovaný v spolupráci s organizáciou Slow Food Pressburg, ktorá pri výbere predajcov pomáha celoročne – či už na Dobrých trhoch alebo na pravidelných sobotných trhoch v Starej tržnici. Slow Food oslavuje tento rok 30. výročie svojho vzniku a treba to osláviť. „Predstavíme ešte viac predajcov, ktorí svojou produkciou dodržiavajú princípy hnutia Slow Food: dobré, čisté a férové. Prvýkrát budeme mať vlastné pódium, na ktorom prebehne niekoľko debát. Tešíme sa najmä na zástupcu talianskej organizácie Slow Food Emilia Romagna a Bologna, pána Alberta Fabbriho. Okrem toho chystáme live varenie s mladým a veľmi šikovným kuchárom Michalom Kordošom, známym pod prezývkou FoodMan,“ predstavuje program Petra Molnárová, líderka konvívia Slow Food Pressburg.

Bohatý a pestrý program

A čo program? Ak sa na Dobrom trhu v sobotu v čase od 10:00 do 17:00 zastavíš, neprídeš o koncerty, workshopy, umenie, dizajn, permakultúru, detskú burzu, varenie naživo či rýchlokurzy jazykov. „Program na Dobrom trhu je ako vždy multikultúrny, multižánrový, zostavený tak, aby bavil všetky vekové kategórie. Kladieme o niečo viac dôraz na prírodné a ekologické témy, recykláciu a kreatívne využitie vecí, ktoré už raz poslúžili, “ približuje koncept jarného trhu Illah Van Oijen.  Na Jakubáku sa predstaví celkom nový projekt Goetheho inštitútu AjnFach – v jeho sídle na Panenskej ulici v Bratislave nájdete zbierku užitočných predmetov, ktoré si môžete požičať. Na Jakubák patrí aj bylinková záhrada a hmyzí domček. Po zime ju treba vždy dať do poriadku a počas celého roka sa o ňu starajú ľudia z okolia.

Tri pódiá: deti, jedlo, Ázia

Pódiá budú na Jakubáku tri – Pódium Bratislavského kraja, venované rodinám s deťmi: bude sa čítať z kníh, učiť čínština, počúvať hudba a pozerať divadlo. Novinkou je spoločné Slow Food a Folkie pódium, na ktorom sa debaty prestriedajú s vystúpeniami nezávislých hudobníkov-pesničkárov združených pod hlavičkou Folkie. Do tretice dostane na Jakubáku veľký priestor festival [fjúžn] a jednodňový festival Asia Days, slovenský ekvivalent japonského festivalu rozkvitnutej čerešne. Celodenný program praská vo švíkoch: predstavia sa tradičné tance a bojové umenia, prednášky o Japonsku, Číne a iné súvisiace témy, zapojiť sa môžete do aktivít od japonského šachu až po body-painting.

Spomaľ pri workshopoch

Hlavným motívom jarného Dobrého trhu je myšlienka spomaliť. Jednou z možností ako na to, je zapojiť sa do workshopov: s dizajnérom a typografom Janom Filípkom si môžete vyskúšať techniku kaligrafie; výtvarníčka Slavomíra Ondrušová pripravila workshop Očiarenie, v ktorom si prostredníctvom spoločných cvičení a kresbohier vyskúšate, aké to je, vyjadrovať sa kresbou a vytvoríte spoločný GIF pre Dobrý trh. Chýbať nemôže ani Báseň na počkanie – poviete slovo a jeden zo trojice – Šimon Ondruš, Tomáš Hudák a Matúš Oparty – vám na počkanie napíše pár veršovú báseň. 

Navštívte susedov

Počas Dobrého trhu budete mať príležitosť nahliadnuť do dvorov okolo Jakubáku – svoje brány otvorí napríklad Slovenská katolícka charita na rohu námestia a Lazaretskej ulice. Zastaviť sa môžete aj o niečo ďalej na Grösslingovej ulici 48 na bazáriku, ktorý pripravuje Prešporkovo.

Dobrý trh je vždy príležitosťou pre stretnutie sa s priateľmi a známymi a o vychutnávaní si života v meste.

 

Poďme spolu spomaliť. Dobrý trh sa blíži, vidíme sa tam!